Základní škola Jablůnka
Základní škola Jablůnka

Alergeny

Seznam potravinových alergenů dle směrnice 1169/11 EU:

  1. Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich
    • 1.1 pšenice
    • 1.2 žito
    • 1.3 ječmen
    • 1.4 oves
    • 1.5 špalda
    • 1.6 kamut nebo hybridní odrůdy
  2. Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  3. Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich:
    • 8.1 mandle
    • 8.2 lískové ořechy
    • 8.3 vlašské ořechy
    • 8.4 kešu
    • 8.5 pekanové ořechy
    • 8.6 para ořechy
    • 8.7 pistácie
    • 8.8 makademie
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich